Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Χαράτσι της ΔΕΗ: Διαγραφή έως και 50% του χρέους

 a

Η νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο προβλέπει τη διαγραφή έως και του 50% των συνολικών οφειλών, ακόμα και της αρχικής οφειλής, από φόρους εισοδήματος αλλά και οφειλές από το γνωστό ''απλήρωτο'' χαράτσι της ΔΕΗ που δεν εξόφλησαν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ιδιαιτερότητα της ρύθμισης με το «κούρεμα» του 50% αφορά χρέη του δημιουργήθηκαν έως τα τέλη του 2013

Μάλιστα, όσοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και έχουν χρέη που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ θα τα αποπληρώσουν ατόκως. Δηλαδή γι’ αυτούς καταργείται το επιτόκιο 4,56% που ισχύει σήμερα.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ως 31.12.2013 δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης κατά 50% σε όλο το ποσό της οφειλής εξαιρουμένων οφειλών που αφορούν ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις με μίνιμουμ πρώτη δόση τα 200 ευρώ που είναι το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που προβλέπει η ρύθμιση.

Έτσι όσοι έχουν αφήσει απλήρωτο το χαράτσι και αυτό έχει ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμο πριν απο την 31/12/2013 και έχει μεταφερθεί η οφειλή απο την ΔΕΗ στην εφορία μπορούν πληρώνοντας εφάπαξ την οφειλή τους να κουρέψουν το χαράτσι και τις προσαυξήσεις κατα το ήμισυ Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εγκριθεί αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, από τα 76 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορούν να εισπραχθούν μόλις 9 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 11,6% αυτών. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη και ενδεχομένως να έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση που περιλαμβάνει χρέη μέχρι 31-12-2013 λήγει στις 30 Απριλίου με «κούρεμα» 50% προσαυξήσεων και κεφαλαίου και για τις 100 δόσεις στις 31 Μαΐου.

Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση και συγκεκριμένα για χρέη που καταστάθηκαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2013, προβλέπει τα εξής:

Χρέη από φόρο εισοδήματος,Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), ανεξαρτήτως ύψους, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 31-12-2013 μπορούν να διαγραφούν έως και 50% εφόσον οι οφειλέτες πληρώσουν έως το τέλος Απριλίου πάνω από 200 ευρώ, το οποίο κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Συγκεκριμένα, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει οποιοδήποτε ποσό μεγαλύτερο των 200 ευρώ θα έχει ισόποσο όφελος και το εναπομείναν ποσό της οφειλής θα μπορεί να το ρυθμίσει έως και σε 100 δόσεις.

Για παράδειγμα, για χρέος 5.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος, από το οποίο οι 3.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ είναι οι συσσωρευμένες προσαυξήσεις.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληρώσει εφάπαξ 2.500 ευρώ, διαγράφονται τα υπόλοιπα 2.500 ευρώ που απομένουν. Βέβαια, μπορεί και να πληρώσει τμηματικά την οφειλή των 5.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, εάν καταβάλει 1.000 η εφορία θα του διαγράψει άλλα 1.000 ευρώ και από το συνολικό χρέος των 5.000 ευρώ θα απομείνει πλέον για καταβολή το ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση τμηματικής καταβολής το κατώτατο όριο της πρώτης δόσης ισούται με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης αναλογούσας δόσης. Δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα το μικρότερο ποσό που μπορεί να καταβληθεί ανέρχεται στα 500 ευρώ (5.000/100x10 =500). 

Η εφορία σε κάθε τέτοια περίπτωση «κουρέματος» θα διαγράφει κατά προτεραιότητα προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.

Δηλαδή, αν το ποσό που πρέπει να διαγραφεί υπερβαίνει τα συσσωρευμένα ποσά των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, τότε θα διαγράφεται και μέρος από το κεφάλαιο. Η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή παρέχεται μέχρι το τέλος Απριλίου. Στη ρύθμιση αυτή δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές από ΦΠΑ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.


 

www.dikaiologitika.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ NEA

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και στόχο την ενημέρωση...



Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναπτύσσει το ΑΣΕΠ ώστε οι υποψήφιοι των διαγωνισμών να μην ταλαιπωρούνται για να συμμετάσχουν στους νέους διαγωνισμούς.....



Το ΙΚΑ έχει θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του που επιτρέπει σε ασφαλισμένους να ενημερώνονται άμεσα



Οι καλύτερες

Μέλη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.