Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Κατώτατος μισθός: Τέλος στους εργαζόμενους «δύο ταχυτήτων»


Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο 

Οι εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων» στον ιδιωτικό τομέα, τελειώνουν. 

Το υπουργείο Εργασίας, προσανατολίζεται στο να προωθήσει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός για νέους έως 25 ετών, από 511 ευρώ μικτά που είναι σήμερα, στα 586 ευρώ μικτές αποδοχές. 

 Αυτό, ως ένα πρώτο μέτρο σταδιακής επαναφοράς του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ, που όμως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιηθεί σταδιακά έως το τέλος του 2016, δηλαδή σχεδόν σε δύο χρόνια από τώρα. 

Έως τότε όμως, το υπουργείο Εργασίας οφείλει να παρουσιάσει κάποιες βελτιωτικές ενέργειες, που εκτός από τον προφανή συμβολικό χαρακτήρα, θα βοηθούν ουσιαστικά, στην μισθολογική ανάκαμψη, μερίδας εργαζομένων. Σε πρώτη φάση λοιπόν φαίνεται ότι είναι εφικτό να γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού στους νέους, ηλικιακά, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. 
Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται η προεκλογική δέσμευση, ότι η νέα κυβέρνηση θα πάψει να έχει εργαζόμενους με διαφορετικούς κατώτατους μισθούς, εξαιτίας της ηλικίας τους.

 Επίσης, γίνεται το πρώτο βήμα, για να προχωρήσει μετά η διαδικασία επαναφοράς του κατώτατου μισθού, στα 751 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, προωθεί την ίδια στιγμή μια σειρά από κίνητρα που θα προσφερθούν στις μικρές και στις μεσαίες επιχειρήσεις, για να στηρίξουν τη συγκεκριμένη αλλαγή. 

Τα κίνητρα είναι φορολογικού και ασφαλιστικού περιεχομένου και θα δίνουν «ανάσα» στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην μπορούν να επικαλεστούν το αυξημένο λειτουργικό κόστος, για να προχωρήσουν ξανά σε απολύσεις... 

Δεν είναι τυχαίο ότι, οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, έχουν, μετά από χρόνια τη θετική απόκριση των κοινωνικών εταίρων. Τόσο η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), όσο και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου Ελλάδος (ΕΣΕΕ) εξέφρασαν ευμενή σχόλια εντός της περασμένης εβδομάδας για τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά επισήμαναν και τις επιφυλάξεις τους, ως προς την υλοποίηση των εξαγγελθέντων, με αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. 

Μάλιστα, η ΕΣΕΕ οριοθέτησε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε ένα χρόνο από τώρα, δηλαδή την 1η Μαρτίου 2016, λειτουργώντας με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μόνο που πρότεινε σε πρώτη φάση να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 680 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν το 2008. Εάν γίνουν όλα τα παραπάνω, μετά δεν μένει τίποτα άλλο, από το να «ανοίξει ο δρόμος» έτσι ώστε τα συνδικάτα να αποφασίσουν και το υπουργείο Εργασίας να αποδεχτεί, να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ μικτά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ NEA

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και στόχο την ενημέρωση...Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναπτύσσει το ΑΣΕΠ ώστε οι υποψήφιοι των διαγωνισμών να μην ταλαιπωρούνται για να συμμετάσχουν στους νέους διαγωνισμούς.....Το ΙΚΑ έχει θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του που επιτρέπει σε ασφαλισμένους να ενημερώνονται άμεσαΟι καλύτερες

Μέλη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.