Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε τα κρίσιμα νομοσχέδια που ψηφίζονται την επόμενη εβδομάδα

Δείτε τα κρίσιμα νομοσχέδια που ψηφίζονται την επόμενη εβδομάδα

Τα κρίσιμα νομοσχέδια που "έβγαλε" το πολύωρο υπουργικό συμβούλιο  
Σαφής ήταν η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αναστρέψει την εικόνα γκρίνιας και μουρμούρας των τελευταίων ημερών τόσο εντός του κυβερνώντος κόμματος όσο και στην κοινωνία με αφορμή την λίστα μεταρρυθμίσεων και την αμφιλεγόμενη συμφωνία-γέφυρα με τους εταίρους και δανειστές.

Πάντως παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος από την επίτευξη και το περιεχόμενο της συμφωνίας, ωστόσο ούτε σήμερα ανακοίνωσε την προώθησή της προς ψήφιση στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις σχετικές φήμες και πληροφορίες ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να την φέρει στη Βουλή προς κύρωση, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, με τους περισσότερους υπουργούς να λαμβάνουν το λόγο και να μην λείπουν και οι κριτικές για τους χειρισμούς κυρίως του οικονομικού επιτελείου.

Πάντως, στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι υπουργοί ασχολήθηκαν με όλες εκείνες τις διατάξεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι με νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται η άμεση ανακούφιση των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής, με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η ζωή τους.

Το επόμενο νομοσχέδιο θα αφορά την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ' ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ, αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές.

Επίσης ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις «λίστες» - Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ώστε με στοχευμένους ελέγχους να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε «να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Με το νομοσχέδιο αυτό:

• Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
• Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
• Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.
• Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.

• Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.

newsit

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ NEA

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και στόχο την ενημέρωση...Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναπτύσσει το ΑΣΕΠ ώστε οι υποψήφιοι των διαγωνισμών να μην ταλαιπωρούνται για να συμμετάσχουν στους νέους διαγωνισμούς.....Το ΙΚΑ έχει θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του που επιτρέπει σε ασφαλισμένους να ενημερώνονται άμεσαΟι καλύτερες

Μέλη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.