Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Nέα μέτρα: Που θα αυξηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ. Κανονικά η 13η σύνταξη

Που  θα αυξηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ

Πρώτο στη λίστα των νέων δεσμεύσεων της κυβέρνησης απέναντι στους πιστωτές της χώρας βρίσκεται το θέμα της αναπροσαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. 

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του συστήματος ΦΠΑ σε σχέση με τους συντελεστές, με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις. 

Σημειώνεται ότι το κόστος των απαλλαγών του ΦΠΑ ανέρχεται περίπου σε 1 δισ. ευρώ ετησίως. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπροσαρμόσει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, στον τουρισμό, στα φάρμακα και στα ξενοδοχεία κ.λπ.

 Προφανώς δεν θα αλλάξουν οι συντελεστές σε όλους αυτούς τους τομείς αλλά ενδεχομένως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να βρεθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα ξενοδοχεία (όφελος με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών 250 εκατ. ευρώ), καθώς και στα νησιά του Αιγαίου (όφελος 347 εκατ. ευρώ). Το θέμα του εξορθολογισμού του συστήματος ΦΠΑ είναι ενταγμένο στο Μνημόνιο και μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις απέφευγαν να το ανοίξουν. 

Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριo και προκειμένου να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση δέχτηκε να αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στη διαμονή από 6,5 στο 13%. 

Οι εκλογές «πάγωσαν» την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ και πλέον το θέμα επανέρχεται, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των συντελεστών ΦΠΑ. Ειδικότερα: 1. Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Το κόστος του προϋπολογισμού ή διαφορετικά η απώλεια εσόδων, ανέρχεται στα 528,2 εκατ. ευρώ. 

Στην περίπτωση που αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% το όφελος υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τα φάρμακα, μια αύξηση του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους φαρμακευτικής περίθαλψης για εκατομμύρια πολίτες, κυρίως συνταξιούχους, καθώς επίσης και την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών Ταμείων με σημαντική αύξηση δαπανών για φαρμακευτική περίθαλψη. 2. ΦΠΑ στα νησιά. Από 6,5%-13%-23% οι συντελεστές έχουν μειωθεί στο 5%-9%-16%. Η απώλεια εσόδων ανέρχεται στα 347 εκατ. ευρώ. 

Το ειδικό καθεστώς στα νησιά δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και ως αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους μεταφοράς των αγαθών στα νησιά. Αν και τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση ενέτασσε το ειδικό αυτό καθεστώς στις «κόκκινες» γραμμές, όπως φαίνεται, είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Σημειώνεται ότι η τρόικα ζητεί στις τελευταίες τις εκθέσεις την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων κυρίως των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά. Στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ είναι επίσης η: • Δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ. • Εκκαθάριση του μητρώου ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις. Από την εκκαθάριση του μητρώου υπολογίζεται ότι θα μειωθούν τα διοικητικά βάρη και κόστη κατά 426 εκατ. ευρώ. • Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.


Κανονικά η 13η σύνταξη δεν καταργούνται όλες οι πρόωρες συντάξεις

Το νέο νομοσχέδιο δεν καταργεί όλες τις πρόωρες συντάξεις, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 Επίσης σε ότι αφορά τη 13η σύνταξη, είπε πως «Δεν μας πιέζει η 13η σύνταξη, αυτή πάει τα Χριστούγεννα, δεν έχουμε πρόβλημα κανένα, θα προωθηθεί κανονικά. 

Θα καταβληθεί κανονικά, δε μας πιέζει τώρα να καταθέσουμε νομοσχέδιο». Ανεπίσημα απο το Υπουργείο Εργασίας γίνεται λόγος για διαπραγμάτευση που θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο και για επιστολή Βαρουφάκη, που χαρακτηρίζεται «κείμενο που χρήζει πολλαπλών ερμηνειών». Ειδική αναφορά, κάνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας για το σκέλος της επαναφοράς του ζητήματος της κατάργησης των κινήτρων που ισχύουν για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. 

Επισημαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν δημιουργηθεί σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά και σε γυναίκες με ανήλικο τέκνο. Άγνωστο παραμένει ωστόσο τι θα προκύψει στα όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν σε εργαζόμενους στις Τράπεζες και το Δημόσιο. 

Οι πιο σημαντικές, από τις παρεμβάσεις για τα εργασιακά και την Κοινωνική Ασφάλιση που υπάρχουν στην επιστολή Βαρουφάκη, είναι οι εξής: * Εξάλειψη των «παραθύρων» και κινήτρων που αυξάνουν τον υπερβολικό ρυθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα. * Ενοποίηση συνταξιοδοτικών ταμείων. * Σταδιακή κατάργηση των χρεώσεων υπέρ τρίτων (κοινωνικοί πόροι) με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. * Εδραιώσουν στενότερο δεσμό μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εισοδημάτων, 

Το υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση, επικεντρώνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες. * Θα εκσυγχρονιστούν τα επιδόματα, θα ενισχυθούν τα κίνητρα για τη δήλωση εργασίας και θα παρασχεθεί στοχευμένη βοήθεια σε υπαλλήλους ηλικίας 50-65 ετών, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος Εγγυημένου Εισοδήματος. Grevenatime

Η Ωρα των Γρεβενών 

Οι ειδήσεις των Γρεβενών

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ NEA

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και στόχο την ενημέρωση...Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναπτύσσει το ΑΣΕΠ ώστε οι υποψήφιοι των διαγωνισμών να μην ταλαιπωρούνται για να συμμετάσχουν στους νέους διαγωνισμούς.....Το ΙΚΑ έχει θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του που επιτρέπει σε ασφαλισμένους να ενημερώνονται άμεσαΟι καλύτερες

Μέλη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.