Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Νέα μέτρα: Σε δύο φάσεις οι αλλαγές σε μισθούς, επιδόματα και σε πέντε στάδια η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Σε δύο φάσεις οι αλλαγές σε μισθούς, επιδόματα & παροχές στο Δημόσιο



Εξέχουσα θέση στη λίστα Βαρουφάκη με βάση την οποία κλείστηκε η συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές μας έχει το μισθολογικό αλλά και το μη μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο. Στόχος της κυβέρνησης για το μεν πρώτο να εξορθολογιστεί χωρίς να μεταβληθεί το συνολικό ύψος του, ενώ για το δεύτερο να μειωθεί σημαντικά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει τις περικοπές από το μη μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο και να μετακινήσει για αργότερα, προς το τέλος του χρόνου το νέο μισθολόγιο που θα συνδεθεί με την αξιολόγηση και την παραγωγικότητα.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε πρώτη φάση θα εξετάσουν από μηδενική βάση το μη μισθολογικό κόστος που αφορά ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια, καθώς και παροχές σε είδος όπως γάλα, κουπόνια διατροφής κλπ, ενώ είναι πιθανόν σχετικά άμεσα να μπουν στο στόχαστρο επιδόματα όπως κατασκήνωσης, κινητού, οδοιπορικά, εκτός έδρας, παιδικού σταθμούς αλλά και εκπαιδευτικές άδειες, αναγνώριση πλασματικού χρόνου εργασίας κλπ

Όσον αφορά το νέο μισθολόγιο, στόχος τουλάχιστον του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να εφαρμοσθεί από το 2016 και αφού έχει προηγηθεί η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο με την επανεξέταση εκ του μηδενός των αναγκών που καλύπτει κάθε υπουργείο, της θέσπισης του προφίλ θέσεων, του προσδιορισμού των αναγκών και των καθηκόντων των υπαλλήλων, και την κάλυψη τους μέσω εθελοντικής κινητικότητας.

Να σημειωθεί ότι με βάση τη λίστα Βαρουφάκη, αναφορικά με το Δημόσιο οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να:

*Επανεξετάσουν και ελέγξουν δαπάνες σε κάθε τομέα των κυβερνητικών δαπανών (π.χ. παιδεία, άμυνα, μεταφορές, ΟΤΑ, κοινωνικά επιδόματα)

*Εργαστούν προς την δραστική βελτίωση της αποδοτικότητας των τμημάτων και μονάδων που διοικούνται από την κεντρική και τοπική κυβέρνηση και τις μονάδες βάζοντας στο στόχαστρο τις προϋπολογιστικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διοίκησης και την ανακατανομή πόρων που δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά.

*Προσδιορίσουν μέτρα εξοικονόμησης κόστους μέσω μιας ενδελεχούς επανεξέτασης των δαπανών κάθε Υπουργείου και του εξορθολογισμού των μη μισθολογικών και μη συνταξιοδοτικών δαπανών που, στην παρούσα φάση, αντιστοιχούν στο εκπληκτικό 56% των συνολικών δημόσιων δαπανών.

*Εφαρμόσουν νομοθεσία (που προς το παρόν βρίσκεται υπό τη μορφή προσχεδίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) για την αναθεώρηση των δαπανών μη μισθολογικών επιδομάτων σε όλον τον δημόσιο τομέα.

*Εξακριβώσουν τα επιδόματα μέσω διασταύρωσης στοιχείων εντός των αρμόδιων αρχών και μητρώων (π.χ. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) που θα βοηθήσουν στο να εντοπιστούν οι μη επιλέξιμοι δικαιούχοι.




 Σε πέντε στάδια η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Σε πέντε φάσεις σκοπεύει να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων. 

Το πρώτο βήμα θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα με την κατάθεση διάταξης για το πάγωμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας Η συγκεκριμένη διάταξη θα διαρκεί έως το τέλος του χρόνου και θα αφορά κοινωνικά στρώματα που έχουν αδυναμία αποπληρωμής. 

Τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα, σε σχέση με την περσινή μεταβατική διάταξη και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ. 

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του για να προστατέψει την κύρια κατοικία του από πλειστηριασμό, ενώ σε ότι αφορά στα όρια, στις 500.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία και έως 25.000 εισόδημα, ο δανειολήπτης θα καταβάλει το 10% και από εκεί και πάνω ως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%. Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει τι όρια θα μπούνε σε ότι αφορά στο εισόδημα και καταθέσεις, του δανειολήπτη. 

Η περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι αφορά γύρω στους 40.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει ήδη επιστολή πλειστηριασμού ή τους έχει ανακοινωθεί ημερομηνία πλειστηριασμού. Το δεύτερο στάδιο ρύθμισης αφορά 100.000 δανειολήπτες που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και "κόκκινα" δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ.

 Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, θα συσταθεί ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα μέρος της οφειλής ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο. 

Υπολογίζεται ότι όλες αυτές οι διατάξεις για να υλοποιηθούν θα χρειαστεί διάστημα μεγαλύτερου του εξαμήνου και σχετική πρόταση θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στους θεσμούς ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία. Σχετικά με τα επιχειρηματικά δάνεια και αυτά θα ρυθμιστούν σε δύο φάσεις. 

Η μία θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ακολουθηθεί ένα ανάλογο μοντέλο με τα στεγαστικά και η δεύτερη αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Στόχος του υπουργείου, όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, σε ότι αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε και οι τράπεζες να μην χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. 

Κι αυτό γιατί χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, όμως η πρόταση των τραπεζών - εάν εφαρμοζόταν αυτή - θα οδηγούσε τις μισές επιχειρήσεις στον έλεγχό τους.





 Grevenatime

Η Ωρα των Γρεβενών 

grevena ,βασιλιτσα ,vasilitsa hotels ,βασιλιτσα γρεβενων,γρεβενα ,γρεβενα ξενοδοχεια ,ξενοδοχεια γρεβενα ,γρεβενα διαμονη ,grevena news ,in grevena ,grevena hotels ,hotel grevena ,grevena griechenland

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ NEA

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και στόχο την ενημέρωση...



Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναπτύσσει το ΑΣΕΠ ώστε οι υποψήφιοι των διαγωνισμών να μην ταλαιπωρούνται για να συμμετάσχουν στους νέους διαγωνισμούς.....



Το ΙΚΑ έχει θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του που επιτρέπει σε ασφαλισμένους να ενημερώνονται άμεσα



Οι καλύτερες

Μέλη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.