Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Έρχεται ξεπάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο ενώ παγώνει το πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ για 7.000 ανέργους πτυχιούχους

Ερχεται ξεπάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ



Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή την μεθεπόμενη θα τεθεί σε διαβούλευση το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο θα περιλαμβάνει ξεπάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και ψηφιοποιήση του ΑΣΕΠ όπως δήλωσε σήμερα στο "MEGA " o αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, θα περιλαμβάνει μέτρα δημοκρατικού χαρακτήρα, όπως η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές στο Δημόσιο, θέματα γραφειοκρατίας, όπως αυτά που αναφέρονται στην επιστολή Βαρουφάκη προς το Eurogroup, αλλά και μέτρα όπως η ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ. 

Διευκρίνισε ακόμη ότι έχει στείλει ένα έγγραφο στο ΑΣΕΠ με το οποίο ζητεί να "παγώσουν" όλοι οι διορισμοί για να εξεταστούν οι πραγματικές ανάγκες. Όπως είπε, θα εφαρμοστεί πρώτα ένα πρόγραμμα τοποθέτησης των ήδη επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και συνέχεια θα "ξεπαγώσουν" και οι προκηρύξεις. 

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε επίσης ότι οι 3.920 θα συμπεριληφθούν στις 15.000 προσλήψεις που προβλέπονται για φέτος, αν δεν βρεθεί εναλλακτική χρηματοδότηση. Ερωτηθείς σχετικά με τους υπαλλήλους της πρώην ΕΡΤ είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα από τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

 Διευκρίνισε δε ότι η θέση της ελληνικής πλευράς είναι οι επαναπροσλήψεις της ΕΡΤ να μην συμπεριληφθούν στις 15.000, ωστόσο τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση και "θα δούμε πώς θα καταλήξει". Είπε επίσης ότι στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που συζητείται ήδη υπάρχει και ένα κομμάτι διοικητικής φύσης που αφορά τη μείωση των υπουργείων και των μετακλητών υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι μόνο από τη μείωση των ειδικών συμβούλων των υπουργών εξοικονομούνται περίπου 55 εκατ. ευρώ.


Στον «πάγο» το πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ για 7.000 ανέργους πτυχιούχους

«Παγώνει» μέχρι νεοτέρας το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά 7.000 ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ / ΤΕΙ έως 29 ετών και το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας. Αιτία είναι οι πολλές παραλείψεις στη δημιουργία του προγράμματος, που έχει εντοπίσει το υπουργείο Εργασίας και προτίθεται να διορθώσει. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα ανεργίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι, ενώ έχουν διαπιστωθεί παραλείψεις στην εφαρμογή του προγράμματος, εντούτοις δημοσιοποιήθηκαν πριν από μερικές μέρες από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ οι επιλαχόντες ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μορφή πινάκων.

 Το πρόγραμμα με τίτλο «Επιταγή διασύνδεσης με την αγορά εργασίας ανέργων αποφοίτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ», διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει κενά, σε βασικά σημεία του, όπως είναι στην ένδειξη ειδικότητας. 

Δηλαδή, δεν μπορεί να φανεί ποια είναι η ειδικότητα των ωφελούμενων και αν αυτή μπορεί να ταυτιστεί με το πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, που προωθείται. Αποτέλεσμα να παρατηρείται ο κίνδυνος να υπάρξει σύγχυση σε σχέση με τις εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, που θα κληθούν να καλύψουν είτε το σκέλος της κατάρτισης, είτε το σκέλος της εξειδίκευσης.

 Επίσης, διαπιστώθηκε από την πρόσκληση προς τους παρόχους ότι είναι έτσι διατυπωμένη, που αποκλείονται μικρές επιχειρήσεις, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), καθώς και μικρά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

 Πηγές από το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα απασχόλησης, που θα κρύβει «σκιές» και θα δημιουργεί ομάδες ωφελούμενων και αδικημένων. Παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις προς το υπουργείο είναι πολλές, μιας και οι άνεργοι περιμένουν πώς και πώς έστω και για ολιγόμηνα προγράμματα απασχόλησης για να βγουν από το αδιέξοδο της ανεργίας, η νέα ηγεσία του υπουργείου δείχνει αποφασισμένη να ελέγξει την παραμικρή λεπτομέρεια στην εφαρμογή των προγραμμάτων και να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο πιθανές αδικίες, με όποιο τίμημα. 

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται τρόποι για να εξευρεθούν πόροι που θα αξιοποιηθούν για νέα προγράμματα απασχόλησης, μιας και από το ΕΣΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, καλύφθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε εμπροσθοβαρή προγράμματα. Μόνο που η νέα ηγεσία διαπιστώνει ότι πολλά από αυτά τα προγράμματα στοίχισαν πανάκριβα και δεν έχει γίνει η παραμικρή προεργασία, τόσο στο σκέλος της εκτίμησης για μελλοντική μόνιμη απασχόληση των συμμετεχόντων σε αυτά, όσο και για συνολική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, για ωφελούμενους και επιχειρήσεις.
Γράψτε και εσείς τα δικά σας άρθρα η κάντε
μας μια καταγγελία και εμείς θα την δημοσιεύσουμε εδώ
Η φωνή σας έχει δύναμη
Στείλτε e-mail στο: GrevenaTime@gmail.com
Η Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας εδώ: Επικοινωνία

Και αν σου άρεσε το άρθρο κοινοποίησε το:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ NEA

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και στόχο την ενημέρωση...



Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναπτύσσει το ΑΣΕΠ ώστε οι υποψήφιοι των διαγωνισμών να μην ταλαιπωρούνται για να συμμετάσχουν στους νέους διαγωνισμούς.....



Το ΙΚΑ έχει θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του που επιτρέπει σε ασφαλισμένους να ενημερώνονται άμεσα



Οι καλύτερες

Μέλη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.