Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Αλαγή στα Προγράμματα εργασίας για τους ανέργους

Έως το τέλος Φεβρουαρίου, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 52.000 ανέργους σε πεντάμηνες θέσεις εργασίας σε δημόσιους φορείς. Για τον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί η έναρξη των προγραμμάτων κατάρτισης και πρακτικής άσκησης με voucher.

Οι διαβουλεύσεις για τυχόν αλλαγές στην εφαρμογή των προγραμμάτων ολοκληρώνοντας με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδια για θέματα ανεργίας, κ Ράνια Αντωνοπούλου να έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με αρμόδιους φορείς, σε μια προσπάθεια να γίνουν οι όποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις, ειδικά στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. 
Η κα Αντωνοπούλου συναντήθηκε διαδοχικά με εκπροσώπους από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), όπου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες μελέτης αξιολόγησης που εκπονείται και αφορά την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων, από την οποία αναμένεται να διαπιστωθεί σύντομα, πόσοι συμμετέχοντες σε αυτά, βρήκαν δουλειά και πόσοι επέστρεψαν στην ανεργία. 

Η συγκεκριμένη μελέτη θα αποτελέσει βασικό «εργαλείο» για το υπουργείο Εργασίας για την προκήρυξη του νέου κοινωφελούς προγράμματος. Επίσης, η κα Αντωνοπούλου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και των Περιφερειών, αλλά και με εκπροσώπους των ιδιωτικών και των δημόσιων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), καθώς και με τη συλλογικότητα «V for Voucherades, η οποία έχει συσταθεί από νέους ανέργους, που επιλέχθηκαν σε προγράμματα «επιταγής εισόδου». Το υπουργείο Εργασίας θέλει να κάνει πιο ορθολογικό το σύστημα, έτσι ώστε τα κονδύλια για τα προγράμματα να έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα για τους ανέργους. Ξεκαθαρίστηκε προς όλες τις πλευρές ότι θα γίνει επανασχεδιασμός των προγραμμάτων, τα οποία όπως τόνισε η κα Αντωνοπούλου «θα ανακοινωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα». 

Σε κάθε περίπτωση, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επισήμανε ότι δεν αποσκοπεί να λειτουργήσει ως «λαϊκό δικαστήριο», για τις αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά ως εντολοδόχος των ανέργων που ζητούν επίλυση των προβλημάτων τους. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ΚΕΚ, ζήτησαν από την υπουργό την παρέμβαση της για να επιλυθούν ορισμένα από τα προβλήματα που συνδέονται με την εγκύκλιο 64/2014 του ΙΚΑ , το χρόνο αποπληρωμής των προγραμμάτων, αλλά και τις συνθήκες «αθέμιτου ανταγωνισμού» από ορισμένα Κ.Ε.Κ. που κάνουν κακή χρήση του voucher. Ζήτησαν επίσης να προχωρήσουν γρήγορα οι όποιες αλλαγές και δεσμεύτηκαν να συμμετέχουν με δημιουργικό τρόπο στον επανασχεδιασμό του συστήματος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ NEA

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και στόχο την ενημέρωση...Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναπτύσσει το ΑΣΕΠ ώστε οι υποψήφιοι των διαγωνισμών να μην ταλαιπωρούνται για να συμμετάσχουν στους νέους διαγωνισμούς.....Το ΙΚΑ έχει θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του που επιτρέπει σε ασφαλισμένους να ενημερώνονται άμεσαΟι καλύτερες

Μέλη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Από το Blogger.